Vaccinatieprogramma WSPA succes op Bali

Hond krijgt een dodelijke injectie met strychnine

Hondsdolheid wordt niet tegengehouden door honden af te maken. Dat heeft WSPA bewezen op Bali: door de dieren te vaccineren in plaats van ze te vergiftigen werd de ziekte een halt toegeroepen. WSPA heeft zo ruim 210.000 honden het leven gered en opnieuw bewezen dat wreedheid tegen dieren alleen maar méér levens kost.

Toen in 2009 hondsdolheid uitbrak op het toeristeneiland Bali, kwamen de autoriteiten snel in actie in een poging de ziekte uit te roeien. Zwerfhonden, die vaak werden verzorgd door dorpsbewoners, werden met strychnine vergiftigd. Tienduizenden honden stierven een afschuwelijke dood waarbij ze vele minuten in een pijnlijke doodsstrijd verkeerden. Helaas zonder resultaat, hondsdolheid bleef bestaan.

Klein beginnen

De BAWA (Bali Animal Welfare Association) en WSPA voerden gezamenlijk campagne voor een grootschalig vaccinatieprogramma. In 2010 werd hiermee begonnen op een klein gebied in Bali. Vele vrijwilligers werkten dag en nacht om zoveel mogelijk honden te vacinneren. Daarbij werd elke gevaccineerde hond voorzien van een rode halsband; het teken dat de hond vrij was van hondsdolheid. Toen 70% van de honden was gevaccineerd, was het gebied vrij van hondsdolheid.

Succes!

Gevaccineerde hond met zijn blije eigenaar

De resultaten waren zo overtuigend dat de overheid het afmaken van honden staakte en WSPA het vaccinatieprogramma over de rest van het eiland kon uitrollen. Onderdeel van de aanpak was ook het voorlichten van Balinezen over hondsdolheid en hoe ze hondenbeten konden vermijden. Het programma was een succes: in minder dan een jaar werden er 210.000 honden gevaccineerd, halveerde het aantal menselijke slachtoffers van hondsdolheid, en verminderde het aantal honden dat aan hondsdolheid leed met 45%. De regering van Bali heeft dit baanbrekende en effectieve model voor hondsdolheidbestrijding nu overgenomen van WSPA. Zo garanderen zij een hondsdolheid-vrije toekomst voor alle inwoners van hun eiland.

“Met ons werk op Bali hebben we bewezen dat ons diervriendelijke alternatief ter bestrijding van hondsdolheid niet alleen praktisch uitvoerbaar is, maar ook effectief. Andere regeringen beginnen nu ons succes te erkennen, en we zijn nu in verschillende landen bezig om vergelijkbare modellen voor rabiësbestrijding te ontwikkelen,” aldus Ruud Tombrock. “Met de groeiende steun die we krijgen van regeringen en internationale organisaties, vertrouwt WSPA erop dat het mogelijk is een wereld te creëren waarin de strijd tegen rabiës wordt gewonnen met vaccinaties, niet door het afmaken van honden.”

Page tools:
Share Share, Bookmark, Email or Print

Volg WSPA ook via:

FacebookTwitterYouTube

Steun het werk van WSPA met donatie

Help mee het welzijn van zwerfdieren wereldwijd te verbeteren

Een hond in de KACPAW kliniek, lidorganisatie van WSPA, Sri Lanka